

Välimerkki
– väylä lisämeriiteille
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö
“Välimerkki auttoi minua jatko-opintoihin pääsyssä ja opiskelen nyt Helsingissä. Sisältöjen avulla sain oikeat perusteet haltuun ja kirkastin suunnitelmiani pyrkiä elokuva- ja tv-alalle työskentelmään.”
— Alex Laurett S.
“Hahmotin paremmin minkälaisia omia projektejani voisin luoda ja mitä väyliä sellaisten toteuttamiseen voisi olla.”
“Itselleni hankkeen parasta antia oli oman profiilin/brändin/tekijyyden hahmottamista tukevat osiot, ryhmämuotoisuus siinä toimi loistavasti, tällaista varmaan tarjotaan harvassa paikassa, joten oli tosi arvokasta.”
“Koulutus auttoi minua ymmärtämään, mitä tietoja, taitoja ja kykyjä minulla jo on, syventämään olemassa olevia tietoja ja miettimään uudelleen, missä olen ja minne voin siirtyä seuraavaksi.
“Erityisesti haluaisin mainita kaikkien opettajien erittäin korkean ammattitason. On hienoa, että kaikki opettajat ovat alalla toimivia asiantuntijoita.”
Hanke?
Välimerkki – väylä lisämeriiteille hankekoulutus oli suunnattu muussa kuin päätoimisessa vakituisessa työsuhteessa oleville henkilöille, joilla ei ole perusasteen jälkeistä ammatillisia valmiuksia antavaa tutkintoa ja joiden tavoitteena on työllistyä tai aloittaa yritystoiminta. Koulutukseen saivat hakeutua myös eläkeläiset, joiden tavoitteena on jatkaa työelämässä.
Osallistuja vahvisti ja kehitti media-alan ja visuaalisen viestinnän taitojaan (13 op). Ammatillisen osaamisen rinnalla osallistuja vahvisti muita työelämässä tärkeitä taitoja (7 op).
Osallistuja sai koulutuksen aikana henkilökohtaista ohjausta, jolla kartoitetaan aiempaa osaamista, olemassa olevia taitoja ja oppimistarpeita. Lopuksi laaditiin henkilökohtainen suunnitelma jatkopolusta työelämään tai siirtymisestä tutkintotavoitteiseen koulutukseen.
Koulutuksen suoritettuaan osallistuja hallitsi aiempaa paremmin media-alan perustaidot sekä yleisiä työelämätaitoja ja hänelle voitiin antaa osaamisesta kertovia digitaalisia osaamismerkkejä. Merkki on jatkuvasti yleistyvä tapa osoittaa osaamista työnhakutilanteessa.
Toteutus
Koulutus toteutettiin monimuoto-opetuksena. Opintoihin sisältyi lähiopetusta Lahdessa (Tietoportti, Saimaankatu 11), etäopetusta sekä ohjattua itsenäistä työskentelyä.
Opintokokonaisuus laajuudeltaan 20 op.
Etäopetusta varten osallistuja tarvitsi älypuhelimen tai tietokoneen. Muuten koulutuksessa käytettiin Vapaan akatemian opetusvälineitä, kalustoa ja ohjelmistoja.
Hankkeen yhteyshenkilö
Opettaja Mikko Kerttula
mikko.kerttula@vapaa-akatemia.fi
050 407 2329
Tavoite
Välimerkki –väylä lisämeriiteille osaamispalvelun pääasiallinen tavoite oli, että palveluun osallistuneilla on sen jälkeen hyvä käsitys avaintaidoistaan, he tietävät, mitä avaintaitoja heidän on parannettava, jotta he voivat parantaa mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla. Avaintaitoja myös harjoitettiin palvelun aikana. Työelämän yleisten avaintaitojen lisäksi jokainen osallistuja saa harjoittaa yksilöllisesti räätälöityjä substanssitaitoja. Tavoitteena oli parantaa oleellisesti osallistujien työllistymisnäkymiä ja työmarkkina-asemaa tai mahdollistaa suora työllistyminen tai itsensä työllistäminen (yrittäjyys). Osallistuja vahvistaa ja kehittää media-alan ja visuaalisen viestinnän taitojaan. Ammatillisen osaamisen rinnalla osallistuja vahvistaa muita työelämässä tärkeitä taitoja.
Toteutuksessa pilotoituin koulutusta, jossa osallistujat saivat valmennusta ja koulutusta
1) työelämän avaintaitoihin (kaksi modulia/teemajaksoa) ja
2) media-alan taitoihin, erityisesti visuaalisen viestinnän ja digiympäristössä tapahtuvan jakamisen ja julkaisemisen taitoihin (kaksi modulia/teemajaksoa).
Kussakin teemajaksossa järjestettiin kaksi lähiopetusjaksoa, jotka sisälsivät teoriaopintoja (työpajoja sekä ohjattuja harjoituksia. Lähijaksojen välissä opiskeltiin eri oppimisympäristöissä opettajan laatiman ohjelman mukaisesti. Etäjaksot sisältivät mm. opintokäyntejä, verkko-opiskelua, ohjausta sekä itsenäistä työskentelyä. Opiskelussa painottui kokeileva ja keskusteleva ote sekä vuorovaikutus opettajan ja ryhmän kesken.
Osallistujien osaamistulokset(kompetenssit) validoitiin Open Badge -osaamismerkeillä. Tämä vahvistaisi itseluottamusta, koska heidän osaamisensa tehdään näkyväksi, loisi tehokkaita oppimispolkuja ja on sidosryhmien tunnistettavissa.
Toteutusalue: Päijät-Häme
Hankekoulutuksen toteutusaika: 20.11.2023–15.5.2024 ja kokonaislaajuus 20 opintopistettä (Media-alan ja viestinnänopintojaksot 13 op / Työelämätaitojen opintojaksot 7 op).
Osallistujien jatkoseuranta: touko-syyskuu 2024.
Kohderyhmä
Keskeinen kohderyhmä oli epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät henkilöt, joilla ei ole perusasteen jälkeistä ammatillisia valmiuksia antavaa tutkintoa sekä toisena kohderyhmänä eläkeläiset, joiden tavoitteena on työllistyä, jatkaa työelämässä tai aloittaa yritystoiminta osaamisen kehittämisen kautta.
Rekrytoinnissa hyödynsimme yli kahdenkymmenen vuoden aikana syntynyttäalumniverkostoamme: Lahden kansanopisto on pitkään antanut vapaatavoitteista vapaan sivistystyönkoulutusta elokuva-, valokuva, kuvataide, graafinen suunnittelu, kuvitus- ja animaatioaloilla. Moni entisistä opiskelijoista työskentelee media-alalla epätyypillisissä työsuhteissa eikä välttämättä ole aiempien opintojen jälkeen osallistunut mihinkään osaamistasoa lisäävään koulutukseen. Tämä kohderyhmä on laajuudeltaan varovaisestikin arvioiden reilusti yli 1.000 henkilöä.
Pyrimme ottamaan henkilökohtaisen kontaktin (kirje, puhelu, viesti) jokaiseen, jonka ajantasainen yhteystieto meillä on. Lisäksi jaamme tietoa koulutuksesta sosiaalisen median ryhmissä. Myös jatkuva tiivis yhteistyö TE-viranomaisten kanssa toimi rekrytointikanavana.
Eläkeläisten osalta uskoimme järjestökumppanuuksien voimaan rekrytoinnissa.
Osallistujien taustaa
Koulutukseen valittiin yhteensä 12 aikuisopiskelijaa sekä 2 varasijalla olijaa.
Sopivia hakemuksia saatiin yhteensä 23. Kaikki hakijat haastateltiin henkilökohtaisesti.
8 osallistujaa suoritti aktiivisesti opintoja hankekoulutuksen koko keston ja osallistui kaikkiin järjestettyihin palautekeskusteluihin ja pyydettyihin kyselyihin. He saivat myös yksilöllistä tukea ja ohjausta omien vahvuuksien, taitojen sekä tulevien askelien hahmottamisessa.
5 osallistujaa suoritti Välimerkin kaikki 20 opintopistettä ja sisältöjen digitaaliset osaamismerkit.
3 hankeopiskelijaa sai osasuoritukset ja osaamispalvelun keskimääräinen opiskelijakohtainen laajuus oli 16 opintopistettä.
Toteutuksesta
Tuloksista
Arvokasta lisäkokemusta kohdennetun hankekoulutuksen parissa työskentelyyn organisaatiossa.
Osallistujan työllistymis- ja oppimispalvelujen ja tukitoimien työkalujen testausta ja kartoitusta ja lisäkokeilua ja kokemusta. Näiden parissa myös jo toimivien ratkaisujen vahvistamista.
Uusien asiantuntijuusyhteistöiden muodostumista.
Hankkeen aikana olemme tavoittaneet entistäkin monipuolisemmin osallistujia eri taustoista ja saaneet tärkeää tietoa aiheesta kerrytettyä.
Uusien opetusmateriaalen tuotto: tiivistettyä, helpommin omaksuttavaa perustietoa tehokkaasti jaettavassa muodossa media-alan ja visuaalisen viestinnän opetukseen/oppimiseen.
Lahden kansanopiston Moodle-oppimisympäristön käyttö Välimerkki hankkeessa edisti Vapaan akatemian visuaalisten taiteiden digisiirtymää/päivitystä taideopetuksessa, jolla asiaan liittyen on ollut käynnissä murrosvaihe. Samalla opiston taidekoulutuksen henkilökunta sai arvokasta käyttökokemusta Moodlessa toimimisesta.
Koulutuksen suoritettuaan osallistuja hallitsi aiempaa paremmin media-alan perustaidot sekä yleisiä työelämätaitoja ja hänelle voidaan antaa osaamisesta kertovia digitaalisia osaamismerkkejä.
Osallistujalla on edellytyksiä siirtyä työllistävämpään ja vakaampaan ammattiin tai vakaampaan työmarkkina-asemaan nykyisissä työtehtävissään.
Hankekoulutuksen aikana todettiin, että opiskelua tehostaa parhaiten kokonaisvaltainen, kuunteleva ja pitkäjänteinen hyvinvointia vaaliva toiminta. Hyvinvoinnin kokeminen on yhtä tärkeää oppilaitosten henkilökunnalle kuin opiskelijoille. Hyvinvoinnin määritelmä on laaja, mutta Välimerkki hankkeessa se konkretisoitui muun muassa hyvänä ryhmähenkenä, vaikuttamisen mahdollisuuksina, yksilön sekä ryhmän onnistumisen kokemuksina sekä oivalluksina ja onnistuneena ohjauksena oppilaitoksessa.
Vaihtoehtoisilla oppimisympäristöillä ja yksilöllisillä ratkaisuilla tuettiin niin oppimisvaikeuksia omaavia opiskelijoita, kuin digitaalisen työskentelyn haastavaksi kokevia iäkkäämpiä opiskelijoita, tai osallistujia joilla oli mahdollisuus suorittaa koulutusta vain epäsäännöllisen/poikkeavan työarjen ohella.
Uusien ja vaihtoehtoisten oppimisympäristöjen toteutuminen vaati luotsaamiseen perustuvaa pedagogista otetta sekä eri ohjaajien ja asiantuntijavieraiden yhteistyötä sekä toimivaa kommunikointia.
Hankkeen avoimet oppimateriaalit
Välimerkki -koulutuksessa tuotettiin erilaisia valokuvauksen ja videotuotannon apumonisteita, joista sai tiivistetysti tärkeää tietoa ja vinkkejä media-alan työskentelyyn. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä Avointen oppimateriaalien kirjastossa osoitteessa: www.aoe.fi. Pääset sivuille klikkaamalle yllä olevia kuvakkeita.
Osaamismerkit
Osallistujien osaamistulokset ja opintopistesuoritukset validoitiin osaamismerkein, jotta opiskelijan olemassa olevat ja hankitut osaamiset tulevat näkyviksi. Digitaalinen osaamismerkki (open badge) on visuaalinen, digitaalinen ja luotettava todiste taidosta tai pätevyydestä, jonka joku on hankkinut.
Mozilla Foundationin kehittämät osaamismerkit ovat visuaalisia merkkejä saavutuksista, yhteyksistä, valtuutuksista tai muista luottamussuhteista, joita voidaan jakaa verkossa. Merkki noudattaa aina samaa rakennetta. On aina olemassa pääosaaminen, johon osaamismerkki liittyy. Merkin nimi osoittaa, millä erityisalalla osaaminen on hankittu. Tähän liittyy joitakin kriteerejä, joiden perusteella osaamismerkki myönnetään henkilöille, ja ehkä joitakin muita lisätietoja.
Osaamismerkki on enemmän kuin vain virtuaalinen tarra. Merkki sisältää digitaalista tietoa myöntäjästä ja sen myöntämisperusteista.Lisäksi siihen voi sisältyä väittämää tukevia todisteita. Näiden tietojen ansiosta muut, kuten tulevat työnantajat, voivat todentaa Open Badge -merkit, jotta he voivat tunnistaa henkilön pätevyyden.
Digitaaliset osaamismerkit antavat yksityiskohtaisemman kuvan kuin ansioluettelo tai CV, sillä niitä voidaan esittää jatkuvasti muuttuvina yhdistelminä, jolloin henkilön elinikäisestä oppimisesta muodostuu jatkuvasti kehittyvä kuva. Ne edustavat taitoja, tietoja tai saavutuksia, joita henkilö on saavuttanut henkilökohtaisessa ja ammatillisessa elämässä.
Digitaalisten osaamismerkkien visualisoinnin ja näyttämisen kannalta tärkeä ominaisuus on se, että merkkien haltija voi tallentaa kaikki hankitut taidot yhteen paikkaan. Toisin kuin todistukset, joissa on useita asiakirjoja (lukiotodistus, kurssitodistukset jne.). Koska tiedot on tallennettu verkkoon, niitä voi lisäksi jakaa verkkosivustoilla, blogeissa, sosiaalisen median profiileissa, verkkoportfolioissa ja ansioluetteloissa, joten niitä voi jakaa suoraan hyödyksi joko yhteyden saamiseksi mahdollisiin yhteistyökumppaneihin, (uuden) työpaikan löytämiseksi tai yksinkertaisesti omien taitojen, saavutusten ja tietojen näkyväksi tekemiseksi.
Välimerkki -osaamismerkkejä luotiin yhteensä 12, jokaisen kurssiosuuden mukaan.
Osaamismerkki myönnettiin opiskelijalle kurssin hyväksytystä suorituksesta.
Badgecraft & Badge Wallet mobiiliapplikaatio
Valitsimme Välimerkki-hankkeessa Badgecraftin merkkikokoelmien alustaksi seuraavista syistä:
Badgecraft on saanut alkunsa Erasmus+-hankkeesta, ja siitä on käännöksiä monilla kielillä.
Olimme tutustuneet ja käyttäneet Badgecraftia onnistuneesti opiston kansainvälisessä entR21-hankkeessa aikaisempina lukuvuosina ja alustan jatkokäyttö oli sujuvaa sekä luontevaa. (www.entr21.com)
Alustalla on helppokäyttöinen mobiilisovellus osaamismerkkien ansaitsijoille (Badge Wallet). Tämän sovelluksen avulla ansiomerkkien ansaitsijat voivat ladata todisteita ja säilyttää ansiomerkkejään. Sieltä käsin he voivat näyttää ne sosiaalisessa mediassa, lähettää ne tekstiviestinä tai sähköpostitse.
Badgecraft jakaa elinikäisen oppimisen avoimen tunnustamisen ihanteet, eikä sen käyttö ole kallista (maksuttomuus tietyin ehdoin).
Lisätietoja alustasta saat osoitteesta www.badgecraft.eu.
Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö